De Historie van
Effe Anders
Historie

Ieder jaar na de boerenbruiloft op De Markt in Eindhoven werden door Anja Broeders en Carlo Gregoire plannen gemaakt om te tot een Roze Carnavals-vereniging. Een toekomst droom!

Zo is toen in 1999 allemaal aan het rollen gegaan. Het bleef echter alleen maar bij die plannen tot maart 1999. Toen hadden zij een bijeenkomst voor belangstellenden belegd. Er werd beslist om een Gezelligheidsvereniging op te richten, waarin het Carnaval in zijn totaliteit een bijzondere plaats zou gaan innemen.
Op 1 juni 1999 is de vereniging toen echt van start gegaan.
Het eerste bestuur
Het eerste bestuur van Effe Anders:
Carlo, Anja, Netty, Charles & Jet
Foto's oprichting Effe Anders YouTubefilmpje met verenigingslied

Peter Termeer Er werd voor onze naam een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door Peter Termeer met “Effe Anders“.

Het logo is een ontwerp van Adriaan Umans, die al snel de sercetaris werd.

ED

Voor de eerste keer in de krant op 11 november 1999

Het artikel ging over de pas opgerichte vereniging en er werden hierover dan ook vragen gesteld aan de kersverse, tevens onze eerste Joor Haines van Effe Anders. Op de foto in de krant staan Joor Haines Hennie, d'un Urste samen met zijn Adjudant Jos en Hofdame Anja voor The Queens Pub.
Klik hier om het krantenartikel te lezen

Omroep Brabant

De TV was er als de kippen bij toen wij gestart waren.

Met Carnaval 2000 was Effe Anders voor het eerst op TV te zien. Het was toen een uitzending van Brabant TV en werd gedrurende de Carnavalsdagen veelvuldig uitgezonden. Dat was een leuke PR.

ED

Onze eerste echte Roze Bruiloft stond in de krant!

Op Carnavalsdinsdag 2001 stonden wij opnieuw in de krant. Ons Boeren-bruidspaar was toen officieel voor de wet getrouwd!
Bruidspaar
Anja en Marian, gevolgd door vier roze bruidsmeisjes en onze Joor Haines. Er wordt een erehaag gevormd door de leden van Effe Anders die zich in het zondagse boerenpak hebben gestoken.

SFEC

Effe Anders wordt ook lid van de Federatie (FEC)

In 2001 hebben wij ons aangemeld als aspirant-lid en na een jaar zijn wij toen officieel lid van de Federatie Eindhovens Carnaval geworden. Sinds 2001 hebben zeven leden van onze vereniging een Federatieve onderscheiding (Ridder van de FEC) ontvangen.
Dit waren: Anja Broeders en Carlo Gregoire in 2005. Een jaar later viel deze eer te beurt aan Ton Habraken en in 2007 kreeg onze voorzitter Charles van de Langerijt de Ridderorde.

In 2008 was Frank Willems het die hem ontving en in 2010 was het lintje voor Adriaan Umans. Op Carnavalszondag in 2012 kreeg Peter Termeer deze onder-scheiding. Effe Anders is door alle jaren heen erg betrokken bij de FEC.

Nieuw binnen Effe Anders: Onze Raad Efkes Wijzer

Op zondag 17 november 2001 werd de Raad Efkes Wijzer aan de Vereniging voorgesteld en sinds mei 2003 zijn zij een zelfstandig onderdeel binnen Effe Anders geworden.
Efkes Wijzer
Op de foto de Raad in de toenmalige out-fit. Daarna zijn de toga’s nog een jaar korter gemaakt, maar al snel zijn het keurig zwarte pakken geworden!

Ook bij Pa Paul was Effe Anders te zien op de TV

Vara Cameraman
Aan de vooravond van het Carnaval 2004 heeft Effe Anders de TV opnieuw weten te halen.
Het was bij een optreden van Paul de Leeuw in zijn programma Pa Paul.
Tijdens Carnaval werd het in drie afleveringen op TV uitgezonden, een heel spektakel.

Joor Haines Carpetti heeft hierboven aan Paul de Leeuw net zijn persoonlijk onderscheiding uitgereikt.
Hij geniet er echt van.

Op 17 februari 2005: Effe Anders in Man bijt hond

Man bijt hond Klik op het plaatje om de TV uitzending te bekijken. Je ziet Joor Haines Carlo d’un Urste samen met zijn Adjudant Ton (Verving Jhon wegens ziekte), op bezoek gaan bij de KBO in Strijp.
In het Kraaiennest was het weer dolle pret in een prima sfeertje.

Effe Anders ging het in 2005 compleet anders doen

Johan en Henri
Voor het eerst een 'hé-koppel' als Joor Haines en Adjudant. Johan en Henri deden het prima. Het werd een mooi Carnavalsseizoen voor Effe Anders.

Vriendschapsband met de Roze Duitse Vereningen

IGJV Effe Anders ging in 2006 een samenwerkings-verband aan met een negental Duitse Roze Caranavals-verenigingen.
De naam van het platform: L.G. Jecke Vielfalt en de eerste presentatie vond plaats op zondag 27 augustus 2006, op een mooie boot op de Rijn.
Bericht uit de Kölner Stads-Anzeiger van woensdag 30 augustus

Zomerfeest in 2007 bij Effe Anders

In 2007 werd het Zomerfeest georganiseerd door Effe Anders. Het was een geweldig feest in het Stads-paviljoen en aansluitend een Tolle Tingel Tour langs de Gay Horeca in Eindhoven. Wij hadden het prima voor elkaar en een ieder was enthousiast.
Zomerfeest
krant
Aankomst Treintje

Kroon

In 2008 had het Hare Majesteit behaagd!

Op 25 april kregen onze voorzitter Charles van Langerijt en Frans Verbeek een koninklijke onderscheiding voor hun belangloze inzet voor diverse zaken in onze samenleving.
Charles Frans

Wij vieren ons 1e jubileum in 2010

Op 31 oktober werd ons 11 jarig bestaan groots gevierd in het Stadspaviljoen. Het was een bijzondere dag, want aan de vooravond van het feest werd het Stadse Boerenpaar voor 2011 bekend gemaakt en waren Franske en Nelis van Effe Anders. Voor het eerst in de Lampegatse historie een roze boerenpaar. Een mooie bekroning van ons jubileum.
11 jaar 11 jaar

Boerenbruiloft op 8 maart 2011

Op 8 maart 2011 gaat het dan gebeuren op de Stadse mert.
In een bomvolle tent geven zij elkaar het Ja-woord.
Roze boerenpaar schrijft historie.

BOERENPAAR Franske en Nelis in de onecht verbonden. Op de Markt in Eindhoven
werd gisteren geschiedenis geschreven.
Voor het eerst werd een boerenbruiloft gevierd waarbij twee mannen het onechte
jawoord gaven.
Boerenbruiloft
Door Nicolette van Emmerik EINDHOVEN – In een koets komen de, op dat moment nog verloofde, bruidegommen aan op de Markt. In de grote tent schrijven Franske (Frank Willems) en Nelis (Carlo Gregoirle) carnavalsgeschiedenis. De mannen zijn het eerste homostel die zich het officiële stadse boerenpaar mag noemen. 'Ik was zenuw-achtiger dan bij mijn eerste, eigen bruiloft', lacht Franske. Pastoor Theo Looyschelder geeft geen kerkelijke dienst, alleen een zegendienst, omdat homostellen niet voor de kerk mogen trouwen. 'Ik ga niet vragen of jullie van elkaar houden, want dat ziet een blinde ook nog wel.' Gearmd en lachend ontvangen zij de zegen van de pastoor en het gejuich van de honderden mensen.
Volgens de echtelieden kunnen ze dit alleen zo mooi brengen door hun jarenlange vriendschap. 'Het grappige is dat vijftig procent van de mensen denkt dat dit een echt huwelijk is', vertelt Nelis. Toch hebben ze allebei een vaste (mannelijke) partner. De partners hebben allebei vrij genomen om hun echtgenoot te zien trouwen.
Charles van de Langerijt, voorzitter van carnavalsvereniging Effe Anders, waarbij het koppel hoort, heeft hier vier jaar voor gelobbyd. Tijdens de ceremonie staat hij te huilen om wat hij bereikt heeft. 'De keuze voor dit roze boerenechtpaar is echt de kroon op ons elfjarig bestaan. Vroeger mocht je niet over homoseksualiteit praten en nu staat er een boerenpaar op het podium.'
Het echtpaar streefde ernaar om het traditionele boerenhuwelijk in stand te houden. We wilden geen roze gedoe met roze jurken en hoedjes enzo. Het boerenhuwelijk moet het boerenhuwelijk blijven. We hebben een deur open gezet om uit de kast te komen. Als we het heel extreem zouden aanpakken, gooien we die deur weer dicht. We hebben Eindhoven op deze manier op de kaart gezet. De mensen reageren ook positief.
Tijdens de koetsrit klappen en juichen de mensen en steken hun duimen omhoog. En tijdens de ceremonie staan sommigen mensen hun tranen af te drogen. Na de plechtigheid kwamen de honderden mensen die bij de voltrekking aanwezig waren, het echtpaar feliciteren. Franske: 'We hebben allebei met volle teugen genoten! En we willen Lampegat ook bedanken voor deze fantastische dag.'

Home